Ficino leest…

Animal, Vegetable, Miracle van Barbara Kingsolver

De auteur schetst hoe haar leven veranderde toen ze naar een boerderij verhuisde, en ze leefde nog lang en gelukkig… Nee! Dit is geen geromantiseerd waargebeurd verhaal. Het is non-fictie, maar wel persoonlijk.

Barbara Kingsolver en haar gezin breken een onderbouwde lans voor meer lokaal, zo veel mogelijk zelf geteeld voedsel eten, gebaseerd op de seizoenen. Lekker vers dus. Omdat lokaal eten (vlees of vegetarisch daargelaten) een stuk beter is voor het milieu. Een beschrijving van het leven op de boerderij door Barbara wordt afgewisseld met wetenschapsjournalistieke columns van manlief, en persoonlijke trauma’s van hoe het is om zulke ouders te hebben, nee, om als jongvolwassene zo gezond te eten, van de dochter van de auteur. Grapje. De dochters krijgen respect voor de natuur mee en daar is de oudste, die dus meeschrijft, erg trots op.

Het is daarmee het een boek dat mij als lezer aansprak op mijn gevoel van verantwoordelijkheid voor het welzijn van de aarde en de dieren die daarop lopen. Het biedt een alternatief voor van ver ingevlogen in plastic verpakt spul uit de supermarkt. Het beschrijft ook veel details van buiten leven met de seizoenen, waardoor ik me meer bewust ben geworden van wat ik zie, hoor en voel als ik in onze tuin kom.

Dit boek geeft naast informatie ook veel grappige anecdotes. De auteur heeft een stel kalkoenen op haar erf (voor vlees). Zij wil daarmee gaan fokken. Alleen die dieren weten niet meer hoe dat moet, omdat hun voorouders al generaties via kunstmatige inseminatie en broedmachines zijn geboren. Kingsolver beschrijft vrij grafisch en met veel humor hoe de kalkoenen hun mojo terugvinden.

Al met al is het een boek dat mij rustig maakt en inspireert tot kritisch nadenken over wat ik eet. Of niet eet, want ondanks acute trek tijdens het lezen over Kingsolvers eigengefokte sappige kalkoenendijen ben ik sinds dit voorjaar vegetarier. Het boek heeft me wel weer gemotiveerd tot het bezoeken van de biologische markt in onze wijk. Als je van een traag, kritisch maar ook warm en grappig boek over voedsel wil genieten, is dit zeker een aanrader!

Meld je aan voor onze bomvolle, vrolijke en vrouwelijke nieuwsbrief en ontvang direct gratis het e-book "80 Thuiswerk Tips"!

Bedankt voor je aanmelding! Het e-book wordt nu naar je gemaild.